МОЗ розʼяснює: хто має виписувати пацієнту електронний рецепт на антибіотики
МОЗ розʼяснює: хто має виписувати пацієнту електронний рецепт на антибіотики

Поділитися новиною:

МОЗ розʼяснює: хто має виписувати пацієнту електронний рецепт на антибіотики

З 1 серпня українські лікарі почали працювати з функціоналом виписки електронних рецептів на антибіотики. Така можливість стала доступною і на амбулаторному рівні, і в умовах стаціонару.

При наданні спеціалізованої медичної допомоги виписувати електронний рецепт на антибіотик повинен саме той спеціаліст, який проводить огляд пацієнта, визначає діагноз та здійснює призначення, а отже –  відповідає за процес лікування пацієнта. 

У такому випадку скерування пацієнта до сімейного лікаря для виписки е-рецепта є недоцільним. 

Що важливо знати про виписку рецептів на антибіотики?

  • У разі, якщо лікар, не має технічної можливості виписати електронний рецепт (заклад не підключений до Електронної системи охорони здоровʼя (ЕСОЗ), відсутній функціонал у Медичній інформаційній системі (МІС) тощо), лікар має  виписати пацієнту паперовий рецепт на спеціальному бланку форми ф-1.
  • Важливо зауважити, що інформаційна довідка/паперовий бланк мають обовʼязково бути засвідчені особистим підписом та печаткою лікаря. Це є свідченням достовірності рецепта.
  • Якщо пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, медичний заклад, за умовами співпраці з НСЗУ, повинен забезпечувати пацієнтів медикаментами, зокрема антибіотиками, які визначені Національним переліком основних лікарських засобів та галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я. Для призначення та застосування таких лікарських засобів виписувати рецепт пацієнту не потрібно. Ці ліки гарантовано мають надаватися пацієнтам безоплатно.
  • У разі ситуацій, якщо пацієнт для лікування у стаціонарі потребує антибіотик, не передбачений Нацпереліком та галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я, лікар зможе виписати йому рецепт. Якщо лікар випише рецепт на ліки, які мають надаватися в стаціонарі безоплатно – це вважатиметься порушенням умов договору з НСЗУ. 
  • Якщо лікар здійснює виписку зі стаціонару пацієнта, який потребує подальшої антибіотикотерапії, лікар стаціонару повинен виписати рецепт, щоб пацієнт у той же день міг придбати ліки та продовжити лікування вдома.

https://moz.gov.ua/article/news/moz-roz%ca%bcjasnjue-hto-mae-vipisuvati-pacientu-elektronnij-recept-na-antibiotiki

Web-адреса: lml.lubotin-rada.gov.ua/news/id/8916 | Переглядів: 310Дата публікації: 12:31 16.08.2022
Директор

Олена Кандаурова

Фінансова звітність
Пошук