Якщо людина перехворіла на COVID-19, чи потрібно їй вакцинуватися?
Якщо людина перехворіла на COVID-19, чи потрібно їй вакцинуватися?

Поділитися новиною:

Якщо людина перехворіла на COVID-19, чи потрібно їй вакцинуватися?

Надійних даних про те, скільки триває імунітет після перенесеного СOVID-19, поки що немає, трапляються випадки повторного інфікування. Водночас випадків, коли вакцинація зашкодила людям, що перехворіли на COVID-19, не зафіксовано.

Тож якщо ви перехворіли, вам усе одно показано щеплення.

Зважаючи на те, що передусім щеплення потрібне тим, хто ще не хворів на COVID-19, людині, що перехворіла, рекомендовано відкласти вакцинацію на 6 місяців від часу перебігу COVID-19.

За бажанням можна вакцинуватися раніше, але тільки якщо людина, яка перехворіла, належить до групи пріоритетності і якщо вакцини вистачає іншим людям, які належать до пріоритетної групи і не мають задокументованого COVID-19 в анамнезі.

Як захиститися від COVID-19, поки людина не отримала вакцину? 

Захистити себе та інших від інфікування допоможуть прості та корисні звички: 

  • Миття рук із милом (не менше 20 секунд щоразу). Якщо такої змоги немає, користуйтеся засобом для дезінфекції рук, який містить щонайменше 70% спирту.
  • Важливо дотримуватися дистанції між людьми  - не менше, ніж 1,5 м.
  • Уникайте скупчень людей і закритих приміщень з поганою вентиляцією. Якщо такої можливості немає, вдягніть маску, прикривши нею рот та ніс і притиснувши спеціальним дротиком до перенісся, і дотримуйтеся дистанції з іншими.
  • Не торкайтеся очей, носа і рота на вулиці, в транспорті або магазині.
  • Якомога раніше звертайтеся за медичною допомогою, якщо у вас або дитини підвищена температуру, кашель, утруднення дихання або інші симптоми COVID-19
  • Добре провітрюйте всі приміщення.

На інші часті запитання щодо щеплення від COVID-19 можна знайти відповідь на сайті: https://vaccination.covid19.gov.ua/articles/questionsanswers

Бажаємо здоров'я!

Web-адреса: lml.lubotin-rada.gov.ua/news/id/5925 | Переглядів: 378Дата публікації: 09:14 17.03.2021
Директор

Олена Кандаурова

Фінансова звітність
Пошук