Хто випише е-направлення пацієнту?
Хто випише е-направлення пацієнту?

Поділитися новиною:

Хто випише е-направлення пацієнту?

Без направлення пацієнт може звернутися до сімейного лікаря, терапевта, педіатра – для отримання первинної медичної допомоги, а також до деяких окремих спеціалістів.

Поговоримо докладніше:

Аби отримати консультацію лікаря-спеціаліста, потрібно мати е-направлення – саме його наявність є державною гарантією отримання пацієнтом медичної послуги безкоштовно.

Е-направлення – цифровізований документ, що містить 16 цифр, за якими лікуючий лікар може побачити необхідну для пацієнта медичну послугу, на яку його скерували. За одним електронним номером можуть міститися кілька медичних послуг, консультацій. Саме за наявності створеного та погашеного е-направлення для пацієнта держава сплачує лікувальним закладам гроші.

На які послуги видається електронне направлення?

Пацієнта можна скерувати за отриманням консультації лікаря спеціаліста, на лабораторну діагностику (клінічні, біохімічні, імунологічні, цитологічні та ін. аналізи) візуалізацію (УЗД або рентген, КТ, ЕНМГ, ЕЕГ, РЕГ, МРТ тощо), госпіталізацію. Саме додаткові консультації спеціалістів та додаткові методи обстежень допомагають лікарю встановити повну клінічну картину та коригувати призначене лікування.

Хто може видати електронне направлення?

Е-направлення видає саме той лікар, який ухвалює рішення про необхідність додаткового обстеження. Якщо вас лікує сімейний лікар, то саме він скеровує пацієнта на обстеження. Якщо ж лікує лікар-спеціаліст (отоларинголог, хірург тощо), то він і видає пацієнту направлення на додаткові медичні послуги та обстеження.

Що робити, якщо в лікарні за місцем проживання немає потрібного спеціаліста чи обстеження?

Електронне направлення дійсне не за місцем проживання пацієнта, а в будь-якій лікарні, що має договір з Національною службою здоров’я за певними послугами та потрібного спеціаліста або вид дослідження. Це може бути комунальний заклад охорони здоров’я, приватний або лікар-ФОП – обмежень для співпраці з НСЗУ держава не виставляє.

В яких випадках направлення непотрібне?

Електронне направлення необов’язково при зверненні до лікаря терапевта/сімейного лікаря/педіатра, психіатра, нарколога, фтизіатра, гінеколога, стоматолога. Окрім того, е-направлення непотрібне, якщо ви перебуваєте з хронічним захворюванням під наглядом певного спеціаліста – до нього ви завжди можете звернутися без е-направлення.

Також пацієнт завжди має право сплатити лікарні за послугу самостійно, без отримання е-направлення – але зважайте на необхідність наявного в закладі затвердженого переліку тарифів на платні послуги – за які пацієнт має сплачувати офіційно, у безготівковій формі.

Бажаємо здоров’я!

 

Web-адреса: lml.lubotin-rada.gov.ua/news/id/11231 | Переглядів: 28Дата публікації: 15:18 17.07.2024
Директор

Олена Кандаурова

Фінансова звітність
Пошук