#ТиЯк: Що таке психосоматичні розлади?
#ТиЯк: Що таке психосоматичні розлади?

Поділитися новиною:

#ТиЯк: Що таке психосоматичні розлади?

Під час війни люди перебувають у стані напруги, постійно відчувають страх, тривогу, стрес та депресію. Такі переживання можуть викликати появу психосоматичних захворювань.

Психосоматичні реакції являють собою короткочасні зміни, що виникають у багатьох системах організму. При будь-яких психосоматичних розладах порушується діяльність вегетативної нервової системи та проявляється різна неврологічна симптоматика. Як правило, подібні порушення супроводжують тривога, симптоми депресії, іпохондрія, астенія. До прикладу - людина пережила тяжкий стрес і потім у  неї підвищується тиск, вміст цукру, виникають проблеми шлунково-кишкового тракту. 

В найбільшій групі ризику наразі перебувають діти, люди які пережили трагічні події та/або смерть рідних,  внутрішньо переміщені особи, особливо ті,  хто через повномасштабне вторгнення вдруге покинув  домівку.

Усі психосоматичні розлади поділяють кілька видів:
Психосоматичні реакції -  виникають, як правило, після переживань та мають короткочасний характер.
Функціональні невротичні розлади – у хворого виникають парестезії, відчуття дискомфорту в ділянці серця, першіння чи тяжкість у горлі, функціональні шлунково-кишкові розлади, порушення серцевої діяльності та інше. Все це супроводжує відчуття страху, підвищена стомлюваність, симптоми депресії, порушення сну, внутрішнє занепокоєння. Але при цьому жодних патофізіологічних змін в органах немає.
Конверсійні розлади – людина несвідомо демонструє хворобливі симптоми, які відсутні об’єктивно (наприклад, больові феномени, психогенне блювання, парестезії тощо).
Психосоматичні хвороби – реакція на переживання, що супроводжується патологічними порушеннями та змінами у різних органах.

Лікування психосоматичних розладів

Для того, щоб розпочати лікування психосоматичних розладів, потрібно обов’язково встановити їх причину та ліквідувати її тому, що у разі повторення ситуації хвороба може виникнути у максимально короткі терміни.

З цим вам допоможе сімейний лікар, терапевт чи педіатр, який надасть вичерпну консультацію   щодо симптомів, а  за потреби призначить додаткові обстеження чи аналізи або направить до психолога або психіатра.

Щоб отримати психологічну допомогу у сімейного лікаря, пацієнт може:
- звернутися до центру первинної  медичної допомоги без направлення;
- знайти медичний заклад, який надає такі послуги скориставшись онлайн мапою на сайті НСЗУ https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-psychiatry;
- зателефонувавши в контакт-центр НСЗУ 16-77.

На сайті Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» в “Аптечці швидкої психологічної допомоги” зібрано корисну інформацію, як навчитися піклуватися про себе та своїх рідних:
- як допомогти дитині https://www.howareu.com/#section-help-child-text
- як допомогти собі https://www.howareu.com/#section-first-aid-kit
- техніки самодопомоги https://www.howareu.com/#techniques

Нагадуємо, що Люботинська міська лікарня має договір з НСЗУ "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги". Звернутися до лікаря терапевта або лікаря психіатра пацієнт може без направлення. 

 

Джерело: Національна служба здоров'я України

Web-адреса: lml.lubotin-rada.gov.ua/news/id/10451 | Переглядів: 82Дата публікації: 12:07 08.11.2023
Директор

Олена Кандаурова

Фінансова звітність
Пошук